1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası (2022)
07 Temmuz 2022


Tüm kanser türlerinde erken teşhis, tedavinin başarısı ve sağlığın yeniden kazanılması için en önemli faktördür. Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir yakınması olmasa dahi düzenli olarak kanser tarama testleri  yaptırması çok önemlidir

MEME KANSERİ TARAMASI

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanserini erken teşhis etmek için özellikle 40-69 yaş arasındaki kadınlar yılda bir kez klinik meme muayenesi yaptırmalı, 2 yılda bir kez ise mamografi çektirmelidir.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ TARAMASI

Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonunun sebep olduğu rahim ağzı (serviks) kanserini erken teşhis etmek için 30-65 yaş arasındaki kadınlar 5 yılda bir HPV-DNA ve PAP-Smear testi yaptırmalıdır.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ TARAMASI

50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanserini erken teşhis etmek için 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan (GGK) testi yaptırılmalı ve 10 yılda bir kolonoskopi yaptırılması önerilmektedir

HANGİ KANSER TARAMASI SANA UYGUN?

Kanser Dairesi Başkanlığının web sitesindeki Hangi Kanser Taraması Bana Uygun? uygulamasını kullanarak hangi kanser türünde tarama yaptırabileceğinizi öğrenebilir ve en yakın tarama merkezlerini harita üzerinde görebilirsiniz. 
https://hsys.saglik.gov.tr/TaramaBilgilendirme/TaramaBilgilendirme

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI İÇİN NERELERE BAŞVURULMALIDIR?

•  Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)
•  Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)
•  Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)

Bu merkezlerimizde yapılan kanser taramaları sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, ileri tetkik için hastanelere yönlendirilmektedir. 


                                   kanser 1-7-.jpg