14 Mart 2019: Dünya Böbrek Günü (Mart ayının ikinci perşembesi)
29 Ocak 2022

Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla tüm dünyada her yıl mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmaktadır.

Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk grupları; şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılardır. Diğer risk faktörleri arasında obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici kullanımı, bağ dokusu hastalıkları ve düşük doğum ağırlığı sayılabilir. Türkiye kronik böbrek hastalığı için bu risk faktörlerinin de yüksek oranda mevcut olduğunu göstermiştir. Buna göre, erişkinlerin % 33'ünde yüksek tansiyon, % 12.7'sinde şeker hastalığı, % 32'sinde obezite, % 35'inde aktif sigara içiciliği bulunmaktadır.

Böbrek hastalıkları pek çok hastalığın aksine sinsi ilerlemektedir. Bu yüzden özellikle risk altında olan hastaların düzenli kontrol yaptırması önerilmekte olup, yeni başlayan hipertansiyon, idrar yapmada güçlük veya yanma, kanlı idrar, geceleri sık idrara çıkma, göz etrafında veya bacaklarda şişlik, susama hissinde artma, halsizlik, iştahsızlık, cilt renginde değişiklik, uyku bozuklukları, kaşıntı, bulantı ve kusma, ayaklarda his bozuklukları ve nefes darlığı gibi şikayetler göz ardı edilmeden erken tanı için doktora başvurulmalıdır.