KURUMSAL HİZMET YÖNETİMİ | |
ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ | 105 |
Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. | 5 |
Yazılı düzenlemede; | |
o Enfeksiyon Kontrol Komitesi (EKK)’nin sorumluları, | |
o EKK’nin tanımı ve çalışma alanları, | |
o Sürveyansın kapsamı, | |
o İzolasyon önlemleri, | |
o Eğitim programları yer almalıdır. | |
Hastane enfeksiyonlarının sürveyansına yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Hastane enfeksiyonlarının rutin sürveyansı yapılmalıdır. | |
Sürveyans sonuçları Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı'na (UHESA) kayıt edilmelidir. | |
Sürveyans sonuçlarına göre bölüm bazında düzeltici ve önleyici faaliyetler başlatılmalıdır. | |
Üç ayda bir bölüm bazında hastane enfeksiyon hızları, etkenleri ve direnç paternlerini içeren sürveyans raporu hazırlanmalıdır. | |
Sürveyans raporları üst yönetim ve ilgili bölümle paylaşılmalıdır. | |
İzolasyon önlemleriyle ilgili düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Enfekte veya kolonize hastalara yönelik izolasyon önlemleri alınmalıdır. | |
İzolasyon odasının giriş kapısında uygulanan izolasyon yöntemini gösteren bir tanımlayıcı bulunmalıdır. | |
o Solunum izolasyonunda sarı yaprak, | |
o Damlacık izolasyonunda mavi çiçek, | |
o Temas izolasyonunda kırmızı yıldız tanımlayıcıları kullanılmalıdır. | |
Antibiyotik kullanımına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. | 15 |
Antibiyotik kontrol ekibi oluşturulmalı, | |
o Antibiyotik kontrol ekibinde; Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, Cerrahi Branşlardan bir uzman, Pediatri Uzmanı ve Eczacı bulunmalıdır. | |
Antibiyotik Kontrol Ekibi tarafından "Antibiyotik Kullanım Kontrolü ve Antibiyotik Profilaksi Rehberi" hazırlanmalıdır. | |
El hijyenini sağlamaya yönelik eğitim programı hazırlanmalıdır. | 20 |
Yılda en az bir kez çalışanlara eğitim verilmeli, | |
o Eğitimler meslek gruplarına göre düzenlenmelidir. | |
El hijyeni eğitimi; | |
o El hijyeninin önemi, | |
o El hijyeni endikasyonları, | |
o El hijyeni sağlama yöntemleri, | |
o Eldiven kullanımı ile ilgili kuralları, | |
o El antiseptikleri ile ilgili genel bilgileri, | |
o Alkol bazlı el antiseptikleri ile ilgili alınması gereken güvenlik önlemleri konularını kapsamalıdır. | |
Çalışanlara hastane bilgi sistemi üzerinden el hijyenini hatırlatan uyarıcı mesajlar gönderilmelidir. | |
El hijyenini sağlamaya yönelik malzeme bulunmalıdır. | 15 |
Sağlık hizmeti sunulan alanlarda alkol bazlı el antiseptikleri bulunmalıdır. | |
Her yatak başında alkol bazlı el antiseptik solüsyonları bulunmalıdır. | |
El hijyeni uyumunun değerlendirilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 20 |
El antiseptik solüsyonu iç istemleri her bölüm için düzenli olarak üç ayda bir takip edilmeli, | |
o Bölümlerde el antiseptik solüsyonlarının yeterli kullanılmadığı tespit edildiğinde iyileştirme faaliyetleri yapılmalıdır. | |
“5 Endikasyon Kuralı Gözlem Formu” ile çalışanlar üzerinde haberli gözlem yapılmalı, | |
o Gözlemler her üç ayda bir yapılmalı, | |
o Gözlemler asgari yoğun bakım ve kliniklerde yapılmalı, | |
o Gözlemler yoğun bakımlarda sağlık çalışanlarının tamamını kliniklerde ise en az %10’unu kapsamalıdır. |
|