DESTEK HİZMETİ YÖNETİMİ | |
MUTFAK HİZMETLERİ | 80 |
Mutfak hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. | 10 |
Mutfakta yemek hazırlama ve bulaşık yıkama yerleri ayrı olmalıdır. | |
Mutfak taban ve duvarları, yıkamaya ve dezenfeksiyona uygun olmalıdır. | |
Soğuk hava depoları içeriden açılabilme özelliğine sahip olmalı veya içeriden dışarı haber verebilecek uyarı sistemi bulunmalıdır. | |
Yemeklerin hasta ve çalışanlara sıcak sunumu sağlanmalıdır. | |
Yiyeceklerin güvenli depolanmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 10 |
Yiyecek depolarında hemzemin yerleştirme yapılmamalıdır. | |
Depoların sıcaklık ve nem ölçümleri yapılmalı, | |
oYiyecek depolarının sıcaklık ve nem takipleri, içinde saklanan yiyeceklerin niteliklerine uygun olarak yapılmalıdır. | |
Mutfak ve diğer yemek hizmeti sunum alanlarında yer alan buzdolaplarının sıcaklık ölçümleri yapılmalıdır. | |
Yemeklerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan makinelerin temizliği yapılmalıdır. | |
Şahit numuneler alınmalı ve uygun koşullarda en az 72 saat saklanmalıdır. | |
Çalışanlar; maske, eldiven ve bone gibi koruyucu ekipman kullanmalıdır. | |
Mutfak personelinin 6 ayda bir sağlık taramaları yapılmalıdır. | |
Hastanenin temizliğine yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Bölüm bazında temizlik planı bulunmalıdır. | |
Risk düzeylerine göre temizlik kuralları belirlenmelidir. | |
Temizlik malzemeleri ve malzemelerin kullanımı ile ilgili kurallar belirlenmelidir. | |
Tüm kapalı ve açık alanların temizlikleri kontrol edilmelidir. | |
oKontrol aralıkları, | |
oKontrol sorumluları belirlenmelidir. | |
Kişisel temizlik alanlarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Kişisel temizlik alanlarının kapıları dışarı doğru açılmalıdır. | |
Kişisel temizlik alanlarının temizliği sağlanmalıdır. | |
Kişisel temizlik alanlarında temizlik malzemeleri bulundurulmalı, | |
oSıvı sabun, kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı ve poşetli çöp kutusu bulundurulmalıdır. | |
Sıvı sabun kaplarının üstüne ekleme yapılmamalı, | |
oBoşalan sabunluk yıkanıp iyice kurutulduktan sonra tekrar doldurulmalıdır. | |
Atıkların kaynağında ayrıştırılmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır. | 15 |
Her bölüm için atıklar belirlenmelidir. | |
Uygun atık kutuları kullanılmalıdır. | |